new-page42

PALLEX.DK

Dansk Design - Dansk produktion - Dansk arbejde

Pallex v/ Palle Pedersen, Landsbygaden 7, Sengeløse, 2630 Tåstrup, Dk.    E-mail: pallex@post.tele.dk    CVR:10848008

 

 Mobil 22 22 37 44 / 46 19 23 28        Åben 9.00 - 21.00 alle ugens dage

Her kan du finde os på Facebook

 

Fisketeknik

Forord

Hvorfor er der nogle der fanger mange torsk, hvorfor er det ikke mig, gør jeg det ikke rigtigt! Her vil jeg prøve at fortælle lidt om fisketeknik, hvordan jeg selv fisker med mange torsk som resultat. Der er 2 måder at fiske på, rykfiskeri og fedtfiskeri. Først skal du tænke lidt over, hvordan en torsk reagerer. Torsken er ikke en hurtigsvømmende fisk, den kan dog godt være det, men må regnes for at være en af de mere "dovne" fisk.

Prøv at forestille dig, hvordan en torsk vil reagere, hvis der kom 2 sild svømmende forbi. Den ene sild svømmer meget hurtigt, den anden er en meget langsom sild. Hvilken en af de 2 sild tror du torsken vil jagte? Selvfølgelig den langsomme! Dette giver stof til eftertanke, når du skal fiske efter torsk. Hvorfor fiske som den hurtige sild, når torsken helst går efter den langsomme.

Huskeregel: Er der en, der fanger flere fisk end dig selv, så se efter hvordan han fisker. Han fisker helt sikkert på den rigtige måde, efterlign ham. Som hovedregel går torsken ved bunden, medmindre der er sild i mellemvandet, så går de også der. Men primært er det på bunden det foregår, hvis du skal have fisk med hjem

Rykfiskeri

(Her fiskes som den hurtige sild)

Rykfiskeri foregår, som navnet siger, ved at pirken rykkes igennem vandet i store ryk, dvs. pirken farer igennem vandet med stor hastighed.

Her bruges store hurtige opadgående bevægelser der gør, at pirken opnår en stor hastighed, som torsken ikke kan nå/har lyst til at reagere på.

Torsken kan kun nøjes med at se, at pirken farer forbi den.

Du kan godt fange torsk på denne måde, men som ofte er de fejlkroget.

Kastefiskeri foregår på samme måde med store hurtige rykbevægelser.

Jeg tror, at dem der rykfisker, ikke selv tror på, at den pirk, som de fisker med, er god nok til at lokke torsken til bid, derfor skal den tages i forbifarten (fejlkrogning).

Det kan også være en overlevering fra gammel tid, at sådan pirkefisker man bare.

Denne måde at fiske på giver trætte arme, og fiskeriet føles lige så hårdt som at gå på arbejde.

Fedtfiskeri

(Her fiskes som den langsomme sild)

Her bruges en anden måde at fiske på. Her vil vi

gerne have torsken til at gå til angreb / give

torsken lyst til at jage din pirk.

Prøv at få pirken til at gå som en halvdød sild, det giver mange fisk.

Fedtfiskeri skal efterligne den langsomme sild.

Det forgår ved at "pumpe" pirken op i små rolige

nøk. Når pirken er nede i vandet, fisker man pirken med små rolige nøk, 3 - 5 små nøk efter hinanden, så pirken løftes ca. 1 - 1 1/2 meter op, hvorefter man roligt sænker den igen. Gør dette gentagne gange. Mange torsk går lige over bunden, så er det der du fisker, så sænk pirken ned til bunden, træk den en halv meter op, så du ikke hænger fast i bunden og start fiskeriet som beskrevet ovenfor.

Kastefiskeri gør du ved at kaste pirken ud. Lad

den synke ned til mellemvandet, hvorefter du

trækker din stang i en rolig bue. Derefter spoles

roligt ind, medens du retter stangen op igen.

Sådan fortsætter du, pirken vil nu roligt søge

mod bunden, dvs. du får affisket fra

mellemvandet ned til bunden.

Du fisker nu på en måde, som torsken har lyst

til at være med til.

Fisker du på denne måde er det mere behageligt for dig selv, samtidig med at du har store chancer for at få fisk med hjem.

P.S. Ovenstående gælder ikke kun fiskeri med

mine pirke, det gælder alle typer pirke.

Er der noget af ovenstående du er i tvivl om, er

du velkommen til at kontakte mig.

Specielle oplevelser med mine pirke.

Ved fedtfiskeri oplever vi, at torsken, hvis den ikke er i bidehumør, kommer og leger med pirken (dette gælder kun mine pirke, jeg har ikke oplevet det med andre pirke).

Da det reflekterende folie går hele vejen rundt om pirken, reflekterer den til torsken hele tiden, det kan den tilsyneladende ikke stå for, den bliver tiltrukket af pirken. Du kan mærke det ved, at pirken får et stort slag, så man tænker, hvad f…. var det. Når det sker, hæver vi pirken en 1/2 meter og holder den helt stille.

Sker der ikke noget ret hurtigt, sænker vi den igen og holder den stille ---- tro det eller lad være ---- torsken hugger på. Det lyder måske usandsynligt, at man kan fange torsk på denne måde, men vi har prøvet det mange gange efterhånden.